رله چیست؟

رله چیست؟
رله یک تجهیز حفاظتی و کلیدزنی اتوماتیک بوده که قادر به تشخیص شرایط غیر عادی مدارهای الکتریکی می باشد. این تجهیزات هنگام دریافت یک یا چند سیگنال الکتریکی مانند ولتاژ و جریان، کنتاکت های بار را باز و بسته می کنند. رله ها در مکان هایی که نیاز به کنترل مدار بوسیله یک سیگنال کوچک و یا کنترل چندین مدار توسط یک سیگنال باشد استفاده می گردد.رله را ژوزف هانری در سال ۱۸۳۵ میلادی اختراع کرد. عملکرد اصلی این تجهیز ، قطع یا وصل کنتاکت برای خاموش یا روشن کردن کلید، بدون دخالت انسان و به کمک یک سیگنال می باشد. رله ها عمدتا برای کنترل کردن مدار توان بالا توسط یک سیگنال توان پایین مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین رله ها بهترین وسیله برای عایق گالوانیک بین ولتاژهای بالا و پایین در یک مدار می باشند.

                   
ساختار یک رله:
طراحی یک رله الکترومکانیکی به صورتی است که دارای تعداد کمی قطعه مکانیکی شامل آهنربا ، تیغه متحرک، کنتاکت ، یوغ و یک فنر/ قاب / پایه می باشد، این قطعات در تصاویر داخلی رله زیر نشان داده شده است. تمامی این قطعات به صورت منطقی مرتب شده اند تا به یک رله تبدیل شوند.

                                           

قطعات داخلی رله:


آهنربای الکتریکی :
یک آهنربای الکتریکی نقش مهمی در  داخل رله ایفا می کند. این قطعه یک فلز است که ویژگی مغناطیسی ندارد، اما می تواند به کمک یک سیگنال الکتریکی به یک آهنربا تبدیل شود.هنگام عبور جریان از هادی، خاصیت آهنربایی پیدا می کند . بنابراین، هنگامی که یک فلز که با سیم مسی سیم پیچی شده و توسط یک منبع مناسب تغذیه شود، این فلز می تواند به عنوان یک آهنربا عمل کرده و فلزات را در محدوده خود جذب کند.

تیغه متحرک:
تیغه متحرک یک قطعه فلزی ساده است که روی یک محور یا یک پایه به صورت متعادل قرار گرفته که می تواند توسط کنتاکت متصل به آن مدار را قطع یا وصل کند.

کنتاکت:
هادیهایی هستند که درون دستگاه وجود دارند و به ترمینال ها وصل شده اند.

یوغ :
یک قطعه فلزی کوچک است که بر روی هسته نصب شده و زمانی که هسته مغناطیس می شود ، تیغه را جذب و نگه می دارد.

فنر(سفارشی):
تعداد کمی رله به فنرنیاز ندارند ، درصورت استفاده از آن ، فنر به یک انتهای تیغه متصل می شود تا بتواند به آسانی حرکت کند.می توان به جای یک فنر، از یک پایه فلزی استفاده کرد.
نحوه عملکرد رله

در رله‌ها یک آهنربای الکتریکی وجود دارد که با استفاده از یک ولتاژ کم، باعث مغناطیس شدن هسته و حرکت دادن یک صفحه شده و باعث اتصال دو سر ترمینال خواهد شد.
در عکس زیر، اگر ترمینال سیم پیج به ولتاژ پایین مثل ۵ ولت متصل شود، اتصال مشترک  پایین آمده و در این حالت اتصال NC جدا شده و به اتصال NO متصل می شود. و اگر ولتاژ ۵ ولت قطع شود، فنر موجب کشیده شدن صفحه به سمت بالا شده و اتصال را از NO قطع کرده و به NC متصل می‌کند. شما توسط پایه مشترک که بین دو ترمینال NC و NO حرکت می‌کند می توانید حالت پیش فرض خاموش یا روشن را برای رله در مدار خود انتخاب کنید.

                                                     

پایه ها:

COIL: این دو پایه به سیم پیچ متصل هستند و با دادن ولتاژ به این دو پایه، رله فعال/غیرفعال می شود، درواقع همان کار قطع و وصل کردن رله را انجام می دهند.
NC: (مخفف Normally Closed) در حالت عادی باز بوده و این پایه به پایه مشترک (COM) وصل نیست ، زمانی که رله فعال می شود این دو پایه به هم وصل می شوند.
NO: (مخفف Normally Open) درحالت عادی بسته بوده و این پایه به پایه مشترک (COM) وصل است و رله غیرفعال می باشد.
COM: این پایه هم، پایه مشترک است که در حالت عادی به NC وصل بوده و زمانی که رله فعال شده به NO وصل می شود. COM مخفف کلمه common ‌می باشد.

 
لطفا دیدگاهتان را در فرم زیر درج نمایید.
کد امنیتی نمایش داده شده در تصویر بالا را وارد فرمایید.
مطالب بیشتر در این زمینه
خازن الکترولیتی چیست؟
 ۲۰ آذر ۱۳۹۸
 گروه تحقیق و توسعه تالی الکتریک

خازن الکترولیتی چیست؟

خازن الکترولیتی نوعی خازن است که از یک الکترولیت برای رسیدن به یک ظرفیت بزرگتر نسبت به سایر انواع خازن استفاده می کند. الکترولیت یک مایع یا ژل حاوی دارای غلظت بالا یون است. تقریبا تمام خازن های الکترولیتی قطبی هستند، بدین معنا که ولتاژ در ترمینال مثبت همیشه باید از ولتاژ ترمینال منفی بیشتر باشد. مزایای خازن ...  ادامه مطلب 
حلقه زمین ( Ground loop )
 ۲۸ آذر ۱۳۹۷
 گروه تحقیق و توسعه تالی الکتریک

حلقه زمین ( Ground loop )

حلقه های زمین (Ground loops) یکی از علل اصلی ایجاد نویز و تداخل در سیستم های صوتی، تصویری و کامپیوتری هستند. در یک سیستم الکتریکی حلقه زمین (Ground loop) زمانی که دو نقطه از مدار که به زمین مرجع وصل شده اند و دارای اختلاف پتانسیل باشند، رخ می دهد. این امر باعث ایجاد جریان ناخواسته در مدار می گردد. برای مثال در مدارات سیگنال ...  ادامه مطلب 
ولتاژ گام ( step voltage ) چیست؟
 ۱۴ آذر ۱۳۹۷
 گروه تحقیق و توسعه تالی الکتریک

ولتاژ گام ( step voltage ) چیست؟

 ولتاژ گام (Step voltage) ، ولتاژ بین پای یک فرد ایستاده در نزدیکی یک جسم پر انرژی در زمین است. ولتاژ گام برابر با اختلاف ولتاژ، با توجه به منحنی توزیع ولتاژ، بین دو نقطه در فاصله های مختلف از "الکترود" می باشد. در مهندسی برق، زمانی که یک جریان بزرگ به زمین از طریق امپدانس شبکه زمین متصل می شود، افزایش ...  ادامه مطلب 
رله دیستانس چیست؟
 ۰۷ آبان ۱۳۹۷
 گروه تحقیق و توسعه تالی الکتریک

رله دیستانس چیست؟

رله دیستانس(رله مقاومت سنج): رله دیستانس یک رله حفاظتی است که زمان قطع آن تابع مقاومت طول سیم می باشد. در بیشتر اوقات زمان قطع رله باید تابع محل اتصال کوتاه نسبت به رله باشد ، و از این رو این زمان باید تابع جهت معینی از انرژی اتصال کوتاه باشد. به طوری که می دانیم هرچه محل اتصال کوتاه از رله دور تر باشد ، مقاومت ...  ادامه مطلب 
حفاظت دیفرانسیلی ژنراتور یا آلترناتور
 ۰۷ آبان ۱۳۹۷
 گروه تحقیق و توسعه تالی الکتریک

حفاظت دیفرانسیلی ژنراتور یا آلترناتور

رله دیفرانسیلی طولی: هرگونه خطای داخلی نزدیک سیم پیچی استاتور، عمدتا توسط حفاظت دیفرانسیلی ژنراتور یا آلترناتور، پاکسازی می شود. حفاظت دیفرانسیلی ژنراتور با استفاده از رله دیفرانسیل طولی صورت می گیرد. در حالت کلی ، رله های مدل آرمیچر جذبی برای این اهداف استفاده می شوند، زیرا این رله ها ...  ادامه مطلب